Pakketvervoer is tegenwoordig een van de populairste leveringsmethoden. Consumenten verwachten van pakketdiensten een betrouwbare en veilige levering. Om aan deze verwachtingen te voldoen, moeten verzenders voortdurend innoveren en evolueren om de veranderende eisen van de consument voor te blijven. Dit artikel geeft een overzicht van pakkettrends die u als verzender of vervoerder moet kennen.

Wat is verpakkingsmateriaal?

De materialen die worden gebruikt om een zending te verpakken zijn de “zak”, en die materialen worden verpakkingsmateriaal genoemd. Deze zak dient vele doelen: Voorkomen dat de inhoud vuil wordt, de zak beschermen tegen beschadiging, en ervoor zorgen dat de inhoud beschermd is tegen de elementen tot de levering. Het soort en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal dat voor een zending wordt gebruikt, is meestal gebaseerd op de inhoud en de beoogde leveringsroute. In het geval van de verzending van levensmiddelen, met name bederfelijke waren zoals producten, kunnen de standaardpraktijken verschillen. Er zijn richtlijnen en wetgeving opgesteld door de EU die verzenders en vervoerders moeten volgen. Deze richtsnoeren hebben betrekking op de verpakkingsmaterialen die bij de verzending worden gebruikt.

Waarom verpakken met verpakkingsmateriaal?

Het verpakken van een zending is een kritieke stap in het verzendproces. Verpakkingsmaterialen beschermen de inhoud tegen schade, vocht en andere externe factoren. Bij het verpakken van een zending moeten verzenders en ontvangers in de eerste plaats alle breekbare artikelen beschermen. Dit om schade tijdens het vervoer te voorkomen. Verpakkingsmaterialen worden gebruikt om breekbare voorwerpen, zoals delicaat glaswerk, te isoleren zodat ze tijdens het vervoer niet breken. Bij het verpakken van een zending moet de verzender er vervolgens voor zorgen dat de inhoud wordt beschermd tegen schade. Er zijn verschillende verpakkingsmethoden die kunnen worden gebruikt om de inhoud te beschermen. De meest gebruikelijke methode is het gebruik van papieren of kartonnen dozen. Andere soorten beschermende verpakking zijn: noppenfolie, plastic zakken, golfkartonnen dozen en stevige kartonnen dozen.

Verschillende soorten verpakkingsmateriaal

Er zijn verschillende soorten verpakkingsmaterialen die u kunt gebruiken om een zending te verpakken. – Golfkartonnen dozen zijn hergebruikte drankdozen. Ze zijn stevig en goedkoop. Ze hebben een lage dichtheid, zodat ze niet worden aanbevolen voor het verzenden van breekbare voorwerpen zoals fijne instrumenten en kunstwerken. – Noppenfolie is een vel plastic dat in kleine stukjes wordt gesneden en vervolgens in een doos of andere verpakking wordt geplaatst. Ze zijn zeer geschikt om kwetsbare voorwerpen, zoals glaswerk en schilderijen, te beschermen tegen beschadiging. Tussen de eigenlijke inhoud van de zending en de doos wordt een laag noppenfolie aangebracht. – Plastic zakken zijn licht en goedkoop. Ze worden gebruikt om kleine voorwerpen, zoals kleding en accessoires, te verpakken of als voering in een doos. – Papieren of kartonnen dozen zijn gewone en goedkope materialen. Ze worden gebruikt voor kleinere zendingen en om het artikel te beschermen tegen beschadiging. – Zware golfkartonnen dozen zijn hergebruikte drankdozen. Ze zijn stevig en goedkoop. Ze hebben een lage dichtheid, zodat ze niet worden aanbevolen voor het verzenden van breekbare voorwerpen zoals fijne instrumenten en kunstwerken.

Enkele tips voor het gebruik van verpakkingsmateriaal

Bedenk dat het beste verpakkingsmateriaal voor een zending afhangt van de inhoud en de beoogde leveringsroute. Voor een zending die aan een hotel wordt geleverd, worden bijvoorbeeld alleen lichtgewicht kartonnen dozen gebruikt. Voor een zending die naar het buitenland wordt verstuurd, moet de verzender een steviger soort verpakkingsmateriaal gebruiken. Als u papieren of kartonnen dozen gebruikt, zorg er dan voor dat deze schoon zijn en vrij van vuil en beschadigde randen. Voor duurzamere dozen moeten de hoeken verstevigd zijn en een schone afwerking hebben. Denk eraan dat dozen en kartons sterk genoeg moeten zijn om het artikel tegen beschadiging te beschermen. Het karton moet ook sterk genoeg zijn om het gewicht van de zending te dragen. Gebruik voor een beschermende verpakking indien mogelijk altijd lagen vellen in de dozen. Dit verkleint de kans dat de inhoud beschadigd raakt.

Type verpakkingsmateriaal

Kies het type verpakkingsmateriaal op basis van het artikel dat u wilt beschermen. Als u bijvoorbeeld levensmiddelen verzendt, gebruikt u papieren of kartonnen dozen. Als u delicate of elektronische artikelen verzendt, gebruikt u plastic zakken of piepschuim.

Noppenfolie en opvulmateriaal

Noppenfolie is een plastic vel dat in kleine stukjes wordt gesneden en vervolgens in een doos of andere container wordt gelegd. Het is zeer geschikt om kwetsbare voorwerpen, zoals glaswerk, te beschermen tegen beschadiging. Tussen de eigenlijke inhoud van de zending en de doos wordt een laag noppenfolie aangebracht. Sommige verzenders gebruiken een dun opvulmateriaal tussen de eigenlijke inhoud en de noppenfolie. Dit opvulmateriaal bestaat meestal uit versnipperde kranten of papieren handdoeken. De noppenfolie en het opvulmateriaal worden dan op elkaar gestapeld.

Tape of touw? Inpakken met tape of touw? Dat hangt ervan af!

De vraag die opkomt wanneer men begint met het inpakken van een zending is of men tape of touw moet gebruiken? Het antwoord op deze vraag hangt af van het artikel dat wordt verzonden en de verpakkingsmethode die wordt gebruikt. Als de zending licht is en er geen risico is op schade aan het artikel, dan is het gebruik van tape prima. Voor meer kwetsbare zendingen (zoals een laptop) is het gebruik van touw een betere optie.

Samenvatting

Het soort en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal dat voor een zending wordt gebruikt, is meestal gebaseerd op de inhoud en de beoogde leveringsroute. Om de artikelen tegen schade te beschermen worden verpakkingsmaterialen gebruikt. Er zijn verschillende soorten verpakkingsmateriaal, zoals papieren of kartonnen dozen, noppenfolie, plastic zakken, golfkartonnen dozen en stevige dozen. Wanneer u een zending verpakt, moet u ervoor zorgen dat de artikelen tegen schade worden beschermd en dat ze stevig worden ingepakt. Verpakkingsmateriaal wordt gebruikt om de zending te beschermen tegen schade en om ervoor te zorgen dat de artikelen goed worden verpakt. Wanneer u een zending inpakt, moet u ervoor zorgen dat de artikelen tegen schade worden beschermd en dat ze goed worden ingepakt.