Keuze van tape

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt ook voor tape. Het succes van een tapedoos hangt immers af van het kiezen van de juiste tape. “Kan ik geen ducttape in de voorraadkast gebruiken?” Nou, je kunt de wereld redden met ducttape en een hamer, maar we houden er niet van om paardenmedicijnen te gebruiken om kartonnen verpakkingen te verzegelen. We kiezen bijvoorbeeld uit drie opties om onze dozen af ​​te plakken: PP-tape, PVC-tape en papieren tape.
online verpakkingstape kopen

Verschillende lagen materiaal

Standaard bestaat de tape eigenlijk uit twee delen; de lijmlaag en de folie. Totdat je je aandacht onmiddellijk richt op Netflix of Prime, nee, films zijn geen blockbusters. Met folie verwijzen we alleen naar de drager van de lijmlaag. De drager bepaalt voor een groot deel de sterkte van de tape en hoe je ermee omgaat. De meeste standaard tapes hebben een drager van PP, PVC of papier. Hoewel deze operators allemaal heel toevallig beginnen met “P”. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen.

PP- of PVC-tape; beide zijn van plastic, maar verschillend

Wilt u een eenvoudige, betaalbare en betrouwbare tape? Dan is PP tape vaak de juiste keuze. PP is een afkorting voor polypropyleen. In feite is het gewoon een plastic, net als PVC. Beide soorten tape kunnen worden gebruikt om kartonnen dozen te plakken, maar er zijn verschillen. Over het algemeen raden we aan om PP-tape te gebruiken om pakketten met een gewicht tot 30 kg te verzegelen.

Wil je pakketten tot 40 kg sealen en verzenden? Dan kun je beter PVC-tape gaan kopen. PVC-tape is over het algemeen sterker en elastischer dan PP-tape. Hierdoor absorbeert tape schokken beter en is daarom een ​​betere keuze voor zwaardere pakketten.

Sterke tape

Dus PP-tape staat voor polypropyleen, maar waar staat PVC voor? We verwachten niet dat je dit onthoudt, maar PVC staat gewoon voor polyvinylchloride. Deze tape is niet alleen sterker en veerkrachtiger, maar biedt ook het beste resultaat als je op zoek bent naar tape met een logo erop. De print is slijtvast en hecht beter aan de drager. Een ander groot voordeel is dat de PVC-tape geruisloos ontvouwt. Heerlijk als je elke dag tientallen pakketten moet sluiten.

Om PVC-tape te gebruiken, heb je niet per se een tapedispenser nodig. Dit staat in schril contrast met wanneer je kiest voor PP-tape. Wil je echter doorgroeien in het magazijn? Dan raden wij altijd aan om een ​​professionele tapedispenser te gebruiken.

Is tape elastisch?

Ik weet niet of je PVC-tape of PP-tape vasthoudt. U kunt dit eenvoudig testen met behulp van “Resilience Test”. Trek een stukje tape strak en kijk of je er met een pen in kunt prikken. Zal de tape breken of scheuren? Dan heb je te maken met PP-tape. PP-tape is over het algemeen veel minder elastisch dan PVC-tape. Zou je een klein gaatje in de tape willen prikken? Dan heb je een uitstekende PVC-tape in handen.

De juiste lijmlaag kiezen

Je wilt de juiste tape kiezen voor de juiste taak, dit geldt ook voor de juiste lijmlaag. U hoeft eigenlijk niet voor PVC-tape te kiezen. PVC-tape wordt standaard geleverd met oplosmiddellijm. Maar wat is een oplosmiddel? Wij leggen u dit graag uit.

Oplosmiddel: Oplosmiddel is een lijm op basis van natuurlijk rubber. PVC-tape wordt standaard geleverd met solventlijm, maar dit is ook een populaire lijmlaag voor PP-tape. Standaard papieren tapes bieden ook goed hechtende, solvent-kleeflagen. Dit is niet zonder reden! Oplosmiddellijm heeft bijvoorbeeld een uitstekende hechtkracht en deze lijm is ook geschikt voor langdurig transport en opslag. De tape rolt bijna geruisloos en gemakkelijk af. Een ander voordeel is dat PVC-oplosmiddelen gemakkelijk buitenshuis kunnen worden gebruikt. Een klein nadeel? Scotch tape is niet helemaal transparant, waardoor het witte doosje ook niet uitsteekt.

Smeltlijm: Smeltlijm is alleen te vinden op PP-tape. Het grootste voordeel van PP hotmelt tape is dat het zeer snel en gemakkelijk te verlijmen is. De toetsen zijn eigenlijk onmiddellijk. Deze tape wordt dan ook veel gebruikt door webwinkels en ook voor verpakkingen die maar kort gesloten hoeven te worden. Tape met smeltlijm is minder geschikt voor dozen voor langdurige verzending en opslag. Tape is ook gemakkelijk af te rollen en vanuit prijsoogpunt is het vaak de eerste keuze.

Een klein nadeel? Hotmelt tape maakt een krijsend geluid als het afrolt. Dit werkt niet goed als je tientallen pakketten in een uur moet verzegelen. Daarnaast zijn tapes minder goed bestand tegen temperatuurschommelingen.

Acryl: Dit type lijm is op waterbasis en dus milieuvriendelijker. Je vindt het op PP-tape. Heb je een mooie bedrukte doos? Dan is PP acrylaattape de juiste keuze. Deze tape is goed onderhouden en helder. Nog een voordeel; het rolt geluidloos weg. Het is geweldig als je tientallen dozen per dag post.
Papiertape: duurzaam en veilig aan te brengen

Wanneer het onderwerp duurzaamheid altijd op ieders tong ligt, kunnen we niet om papieren tape heen. Eerlijk gezegd is de washi-tape op de duurzame doos ook mooi. Het vormt niet alleen een mooi geheel met een standaard kartonnen doos, maar is ook een optie voor duurzame ondernemers. Papier kunnen we immers prima recyclen met dozen, en standaard oplosmiddellijm is gemaakt van natuurlijk rubber.

Wil je niet alleen duurzame tape die er natuurlijk uitziet, maar ook extra veiligheid? Dan kies je voor washi tape. Deze papieren tape is bedekt met een laag plantaardige lijm. Deze lijmlaag plakt pas als je hem nat maakt, maar hij plakt echt als een trein. Een van de geweldige dingen van het afdichten van de doos met tape is dat de tape nooit zal worden verwijderd. De tape wordt één met de doos. Zo kun je altijd zien of iemand het pakket probeert te openen. Dit is dus erg handig bij het inpakken en verzenden van waardevolle producten.