Karton is een van de meest hergebruikte materialen in ons huis en op kantoor. Er worden dozen, verpakkingen en zelfs meubels van gemaakt. Maar is het goed voor het milieu? Dat gaan we uitzoeken.

Wat is karton?

Karton is een papiersoort die bestaat uit karton en wordt gemaakt door houtpulp en water te combineren. Karton kan op verschillende manieren worden gebruikt en is een van de meest gerecyclede materialen. Het andere meest gerecyclede papier is karton. Karton lijkt veel op papier en wordt vaak gebruikt om dozen te maken. Het wordt ook vaak gebruikt om karton te maken, dat vaak wordt gebruikt voor zaken als cornflakesdozen, kartonnen dozen en zelfs papier. Veel papier wordt verkocht als gerecycleerd papier, maar is eigenlijk gemaakt van houtpulp en wordt voornamelijk gebruikt voor drukwerk en reclame.

Hoe wordt karton gerecycled?

Wanneer mensen karton recyclen, produceren ze papier. Papier wordt gebruikt om te schrijven, te printen en e-mails te versturen, en staat vaak op een computerscherm. Wanneer papier wordt ingezameld voor recycling, wordt het gescheiden in veel verschillende soorten papier, elk met een ander gebruik. Computers hebben bijvoorbeeld papier nodig dat relatief sterk en absorberend is, terwijl enveloppen en ander licht papier worden gebruikt voor drukwerk en andere doeleinden.

Is recycling van karton slecht voor het milieu?

Als we karton recyclen, verbruiken we geen nieuwe grondstoffen. Er is geen nieuw hout nodig om het karton te maken, en er is geen nieuwe energie gebruikt om de drukinkt te maken. Wat we wel verliezen zijn de hulpbronnen van het land. Wanneer 100% van het karton wordt gerecycled en omgezet in papier, verliezen we het hout dat werd gebruikt om het karton te maken; de bomen zijn geoogst, omgehakt en verbrand voor energie. We verliezen ook de hulpbronnen van het land in de vorm van de chemicaliën die worden gebruikt om het papier te maken. Al deze dingen worden beschouwd als slecht voor het milieu.

Waarom heeft 100% gerecycled karton een hogere prijs?

Wanneer we karton recyclen, gebruiken we de grondstoffen van het karton. Dus als we papier maken van gerecycled karton, gebruiken we het karton en de grondstoffen van het papier. Deze omvatten de chemicaliën en energie die zijn gebruikt om het papier te maken en het papier dat is gebruikt om het karton te maken. Hierdoor heeft het papier dat wij gebruiken om karton te maken een hogere prijs, evenals het feit dat ons karton moet worden gerecycled.

Compensatie van de milieu-impact van kartonrecycling

Eén manier om het milieueffect van recycling te verminderen is het compenseren van de chemicaliën en energie van het papier dat wij gebruiken om het karton te maken. Dit betekent dat het papier dat wij gebruiken om karton te maken een kleinere milieu-impact heeft, en op zijn beurt wordt gebruikt om ander papier te maken. Om het milieueffect van recycling te compenseren, doneren bedrijven die gerecycled papier produceren vaak een deel van hun winst aan goede doelen die recycling bevorderen. Als u bijvoorbeeld een doos cornflakes koopt die is gemaakt van 100% gerecycled karton, helpt u de chemicaliën te compenseren die zijn gebruikt om dat papier te maken. U helpt ook de energie te compenseren die wordt gebruikt om het papier te maken door te recyclen. U kunt het milieueffect van recycling ook compenseren door producten te kiezen die gemaakt zijn van papier met een laag gehalte.

Het laatste woord

Karton is een van de meest gerecycleerde materialen in onze huizen en kantoren. Er worden dozen, verpakkingen en zelfs meubels van gemaakt. Maar is het goed voor het milieu? Dat gaan we uitzoeken. Als we papier en karton recyclen, kunnen we ons papierverbruik verminderen, maar we moeten ook rekening houden met de gevolgen voor het milieu van de chemicaliën en de energie die worden gebruikt om het papier te maken. Als het papier wordt gerecycled, kan het worden gebruikt om andere producten te maken die het milieu minder belasten.